Wat is dollar cost averaging (DCA)?

wat is dollar cost averaging
Leestijd: 4 minuten

Misschien heb je wel eens gehoord van dollar cost averaging (DCA). Het is één van dé manieren om te investeren en wordt door beleggingsadvisieurs aangeraden omdat het een manier is om risico te spreiden. In dit artikel een dollar cost averaging uitleg waarbij we antwoord geven op de vraag: “wat is dollar cost averaging?”

Inhoud

Wat is dollar cost averaging?

Dollar cost averaging (DCA) is een strategie om je aankopen in de loop van de tijd te spreiden in plaats van één aankoop op één moment in de tijd. Hierdoor verminder je het risico dat je een beleggingsproduct koopt op een te hoog prijsniveau. Kortom, je belegt op vaste momenten in de tijd een vast bedrag in hetzelfde beleggingsproduct. Je investeert bijvoorbeeld elke maand €250 in de VWRL-indextracker.

Het idee van dollar cost averaging is dat je, wanneer de prijzen hoog zijn maar een beperkt aantal van het gewenste beleggingsproduct (bijvoorbeeld een ETF) kan kopen. Als de prijs daalt kan je juist meer ETFs kopen. Wanneer de markt herstelt profiteert je omdat je meer ETFs hebt gekocht tegen een lagere prijs.

Dollar cost averaging uitleg: hoe werkt het?

Met behulp van het onderstaande voorbeeld leggen we het principe van dollar cost averaging uit. Stel dat je vier maanden elke maand €250 belegt in een ETF. Dan ontvang elke maand een ander aantal ETFs voor die €250. Dat komt omdat de koers van de ETF varieert. In onderstaande tabel kan je goed dat verschil zien.

MaandInlegETF koers (€)# ETFs gekochtTotaal # ETFsWaarde portefeuille
1€25055050€250
2€250462112€460
3€250383195€790
4€250641236€1210
Totale inlegGemiddelde ETF koersTotaal # gekochte ETFsWaarde portefeuilleWinst/verlies
€1.000€4,5 ((5+4+3+6)/4)236 (50+62+83+41)€1.210210 (1.210 – 1.000)
De getallen in bovenstaand voorbeeld zijn voor het gemak afgerond

Gedurende 4 maanden heb elke maand €250 belegt. Aan het eind van die 4 maanden heb je 236 ETFs in je portefeuille met een waarde van €1.210. Kortom, het rendement wat je hebt gemaakt is €210 ( €1.210 – €1.000).

De gemiddelde prijs van de ETF was €4.5 ((5+4+3+6)/4). Echter, de gemiddelde prijs die in dit voorbeeld betaald is was een stuk lager: 4.2 (€1.000 / 236). Dit komt omdat je meer ETFs hebt kunnen kopen tegen een lagere prijs en minder ETFs tegen een hogere prijs (83 van €3 tegen 41 van €6)

Dollar cost averaging of timing the market

Timing the markt is de tegenovergestelde strategie van dollar cost averaging. Timing the market is een strategie waarbij beleggers proberen de markt te verslaan door in te schatten op welk moment ze het best kunnen in- en uitstappen. Om dit met succes te kunnen doen moet je kunnen voorspellen wat er op de beurs gaat gebeuren. Maar beurskoersen zijn niet te voorspellen.

Onderstaande grafiek geeft aan hoe moeilijk het is om de markt te “timen”. Het gemiddeld rendement van bijvoorbeeld de AEX fluctueert van jaar tot jaar enorm. Dat is ook precies de reden dat Finance Owl niet probeert de markt te “timen”. Elke maand beleg ik een bedrag in plaats van in één keer op één moment mijn hele vermogen te investeren.

gemiddeld rendement AEX

Actief beleggen kost veel tijd en is een waan van de dag spel. Daarom leveren actieve beleggingsstrategieën in de praktijk zelden goede resultaten op. Finance Owl gelooft niet in een actieve beleggingsstrategie en is fan van het tegenovergestelde: een passieve beleggingsstrategie, zoals dollar cost averaging. Meer lezen over het verschil tussen actief en passief beleggen? Lees dan ook dit artikel: Actief beleggen of passief beleggen, het verschil!

Nadelen dollar cost averaging

In de alineas hiervoor hebben we een dollar cost averaging uitleg gegeven, inclusief de voordelen. Er zijn ook een tweetal nadelen namelijk transactiekosten en rendement.

A. Nadelen dollar cost averaging: transactiekosten

Als je periodiek belegt dan kunnen transactiekosten een rol gaan spelen. Omdat transactiekosten vaak vast staan per transactie, bijvoorbeeld €2, dan zal dat zeker bij kleinere maandelijkse inleg meer impact hebben. Kortom, goed om je van bewust te zijn.

Gelukkig hoef je bij sommige brokers geen transactiekosten te betalen. Check daarom altijd goed de voorwaarde van je broker voordat je aan dollar cost averaging begint!

Effect van kosten op je rendement

Het effect van kosten op je rendement wordt onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je na 25 jaar niet 2.5% misloopt (25 * 0.1% = 2.5%) maar 10%. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Je begint met een inleg van €10.000 euro. Dat laat je 25 jaar lang staan. Elk jaar maak je 6% rendement. Dan is je portefeuille na 25 jaar €42.919 waard. Ter vergelijk, als je 0.1% extra kosten maakt, verdien je in plaats van 6% rendement nog 5.9%. In dat geval is je portefeuille na 25 jaar €41.918 waard. Een verschil van €1.001 op je inleg van €10.000, door slechts 0.1% aan extra kosten. Dat is maar liefst 10% minder rendement ten opzichte van je inleg. Kortom, makkelijk verdient als je een beetje op de kosten let!

B. Nadelen dollar cost averaging: rendement

Het grootste nadeel van dollar cost averaging is dat je rendement misloopt omdat je belegt vermogen kleiner is ten opzichte van in één keer al je vermogen beleggen, dit heet lump-sum. De redenatie hierachter is dat de aandelenmarkt op de lange termijn omhoog gaat. Kortom, hoe eerder je vermogen laat renderen op de aandelenmarkt hoe meer rendement je kan maken. Als je bijvoorbeeld €10.000 beschikbaar hebt om te beleggen en dat in één keer belegt ben je volledig “in de markt”. Met dollar cost averaging zou je bijvoorbeeld 10 maanden lang €1.000 kunnen beleggen. Dan ben je pas volledig “in de markt” in maand 10. Waardoor je de eerste 9 maanden rendement hebt kunnen missen.

Als je lump-sum wilt beleggen moet je natuurlijk wel het gehele bedrag beschikbaar hebben om dat te kunnen doen, in bovenstaand voorbeeld €10.000. Voor veel mensen is dat niet mogelijk, voor Finance Owl ook niet. Kortom, voor mij is dollar cost averaging de enige optie.

Dollar cost averaging: conclusie

Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt heeft dollar cost averaging mijn voorkeur. Dat komt met name omdat ik de korte termijn marktomstandigheden (waan van de dag) zoveel mogelijk wil negeren. Ik geloof niet in actief beleggen en dat je de markt kan “timen”. Ik geloof er wel in dat de aandelenmarkt op de lange termijn zal stijgen en dat ik daar op een passieve manier van wilt profiteren. Daarom beleg ik elke maand een deel van mijn salaris in een vast aantal beleggingsfondsen en ETFs.

Ter info, in onderstaande youtube video een mooie beknopte uitleg over dollar cost averaging.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *