Wat is een Bitcoin ETF?

Wat is een Bitcoin ETF
Leestijd: 5 minuten

De interesse in Bitcoin is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Er komen ook steeds meer mogelijkheden om te beleggen in Bitcoins. Bijvoorbeeld door middel van ETFs (Exchange Traded Funds). In dit artikel leggen we uit wat een Bitcoin ETF is, welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten!

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

Wat is een Bitcoin ETF?

Beleggen in een ETF is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Simpel gezegd koop je met een ETF in één keer alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld de AEX. In het geval van een Bitcoin ETF koop je een ETF die de koers van de Bitcoin volgt. Het mooie aan een Bitcoin ETF is dat je kan beleggen in Bitcoins zonder dat je zelf Bitcoins hoeft aan te schaffen!

Bitcoin ETF projecten

In Canada zijn er in 2020 al meerdere Bitcoin ETFs gelanceerd. De vermogensbeheerder 3iQ uit heeft op 9 April 2020 een Bitcoin ETF gelanceerd die toegankelijk is voor Canadese institutionele beleggers. Deze ETF, The Bitcoin Fund met ISIN: CA09175G1046, is sinds oktober 2020 ook genoteerd op de Gibraltar Stock Exchange. Daarnaast zijn er op de aandelenbeurs van Toronto sinds maart 2021 ook Bitcoin ETFs van Evolve (EBIT), Purpose (BTCC) en CI Galaxy Bitcoin ETF (BTCX) beschikbaar. Helaas zijn deze ETF nog niet beschikbaar in Nederland voor particuliere beleggers.

Naast de hierboven genoemde Bitcoin ETFs, zijn er verschillende initiatieven om een Bitcoin ETF op de Amerikaanse aandelenbeurs te lanceren. Zo heeft de fondsbeheerder VanEck in december 2020 een aanvraag gedaan bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In 2019 deed VanEck ook al een aanvraag maar die is destijds teruggetrokken. Toen bleek het te vroeg en waren de Amerikaanse financiële autoriteiten er nog niet klaar voor. Een ander bekend initiatief is van de Amerikaanse tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss. Ze werken nu al een aantal jaar aan het lanceren van een Bitcoin ETF. Deze broers waren eerder betrokken bij de oprichting van Facebook.

Er is goede hoop dat de SEC dit jaar overgaat tot de goedkeuring van Bitcoin ETFs die dan hopelijk ook snel voor particulieren in Nederland beschikbaar zijn.

Beleggen in Bitcoin ETFs, de mogelijkheden in Nederland

In Nederland zijn er naar mijn weten momenteel geen goede mogelijkheden om in Bitcoin ETFs te beleggen. Wel is het mogelijk om zowel bij de DEGIRO, BinckBank en Lynx te beleggen in ETNs.

Een ETN staat voor Exchange Traded Note. ETNs zijn beleggingsproducten die door financiële instellingen worden uitgegeven als schuldbewijs en zijn te vergelijken met obligaties. Net als bij een ETF wordt de onderliggende index van een instrument bij een ETN gevolgd. Een groot nadeel van ETNs is dat ze niet onder het bankgarantiefonds vallen. Kortom, als de uitgever van de ETN failliet gaat ben je je inleg kwijt. Finance Owl raadt je daarom aan om altijd goed de factsheets van Bitcoin ETNs te lezen, voordat je ze koopt.

BeleggingsplatformCrypto ETF / Crypto ETN
DEGIRO– 21Shares Bitcoin ETP. ISIN: CH0454664001
– CoinShares Physical Bitcoin | ISIN: GB00BLD4ZL17
– WisdomTree Bitcoin | ISIN: GB00BJYDH287
– BTCetc – ETC Group Physical Bitcoin | ISIN: DE000A27Z304
BinckBank– Bitcoin Tracker One (EUR) | ISIN: SE0007525332
– Ether Tracker (EUR) | ISIN: SE0010296582
LYNX– Bitcoin Tracker One (EUR) | ISIN: SE0007525332

Nadelen Bitcoin ETF?

De koers van de Bitcoin is extreem volatiel. Volataliteit is de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product zoals een ETF. Kortom, een hoge volatiliteit betekend dat de koers extreem hard kan stijgen maar ook extreem hard kan dalen. Stijging van meer dan 10 procent, maar ook daling van 10 procent, zijn aan de orde van de dag bij Bitcoin. Omdat een Bitcoin ETF de koers van Bitcoin nabootst zal de volatiliteit ook bij een Bitcoin ETF hoog zijn. Ben je daarvan bewust!

Beleggen in Bitcoin ETFs: conclusie

Naar verwachting zullen er het komend jaar meer Bitcoin ETFs op de markt komen. Helaas is het naar mijn weten momenteel nog niet mogelijk om in Nederland, als particuliere belegger, in Bitcoin ETFs te beleggen. Je kan wel beleggen in Bitcoin ETNs. Dat is wel wat risicovoller ten opzichte van een ETF omdat ETNs niet onder het bankgarantiefonds vallen. Lees voordat je gaat beleggen in Bitcoin ETFs of ETNs altijd goed de factsheets zodat je weet warin je belegt!

Wil je meer weten over beleggen in crypto en crypto ETFs? Lees dan ook onderstaande artikelen:

Mocht je overtuigd zijn dat beleggen in Bitcoin ETFs of Bitcoin ETNs iets voor jou is, dan kan je overwegen om bij DEGIRO via onderstaande stappen een account openen. Het aanmaken van een account is gratis. Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

  • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
  • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
  • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
  • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
  • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
  • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
  • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
  • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *