Iedereen heeft wel eens een onverwachte grote uitgaven, bijvoorbeeld als de wasmachine stuk gaat of als je onverwacht naar het ziekenhuis moet. Als je een buffer hebt dan kun je zulke onverwachte uitgaven zonder probleem betalen. Maar wat is een gezonde financiele buffer, hoeveel geld moet je opzij zetten? In deze blogpost legt Finance Owl het uit!
Inhoud
Wat is een gezonde financiele buffer?
Het geeft veel mensen rust als ze een financieel wat achter de hand hebben indien het even tegenzit. Maar hoeveel verstandig is om opzij te zetten verschilt enorm per situatie. Een makkelijke vuistregel is om een buffer aan te houden waarmee je de kosten van je levensonderhoud voor 3 tot 6 maanden kunt betalen.
Advies van het Nibud
Daarnaast raadt Finance Owl aan om eens te kijken naar het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De missie van het Nibud is om te voorkomen dat mensen financiële problemen krijgen of in financieel kwetsbare situaties terecht komen.
Het Nibud heeft een mooie tool ontwikkeld om uit te rekenen hoeveel geld verstandig is om opzij te zeten. Die rekentool heet: Nibud bufferberekenaar. De Nibud bufferberekenaar bestaat uit een aantal stappen:
- Inboedel en onderhoud: in deze stap bepaal je het bufferbedrag dat je nodig hebt om meubels en apparaten in je huis te kunnen repareren of te vervangen. Daarnaast bepaal je in deze stap het bufferbedrag om noodzakelijk onderhoud aan je huis en tuin te betalen, exclusief verbouwingen. Denk hierbij aan schilderwerk of onderhoud aan de verwarmingsketel.
- Auto: in deze stap bepaal je het bufferbedrag dat je nodig hebt om de kosten van je auto te kunnen betalen. Denk hierbij aan onderhoudskosten en kosten ter reparatie bijvoorbeeld in het geval van pech.
- Onvoorzien: in deze stap bepaal je het bedrag dat je reserveert voor onvoorziene uitgaven. Denk hierbij aan een verkeersboete, zorgkosten of een bijbetaling voor energie.
- Huidige buffer: in de laatste stap geef je aan hoeveel spaargeld je momenteel al opzij hebt gezet als buffer.
Na het invullen van deze stappen komt er een resultaat uit waarbij het verschil wordt aangegeven tussen je huidige buffer en het bufferadvies van Nibud. Als je minder geld achter de hand hebt dan het advies volgens Nibud, dan is het verstandig om maandelijks wat extra geld opzij te zetten.
Wat is een buffer ook alweer?
Buffer betekent volgens de Dikke van Dale:
- Stootkussen, stootblok
- Als buffer optreden voor, beschermen, behoeden
Als je kijkt naar het woord buffer in een financiële context dan laat het zich goed omschrijven als beschermen of behoeden. Door middel van een gezonde financiele buffer kan je jezelf behoeden voor tegenvallers. Een buffer is bijvoorbeeld een bedrag op je spaarrekening om onverwachte grotere uitgaven direct te kunnen betalen indien nodig.
Start pas met beleggen als je een financiele buffer hebt
De belangrijkste regel voordat je start met beleggen is dat je een gezonde financiele buffer hebt waar je alleen in noodgevallen aankomt. Die buffer is namelijk enkel om onverwachte uitgaven te kunnen betalen. Je wilt namelijk kosten wat het kost voorkomen dat je beleggingen (eventueel met verlies) moet verkopen om onverwachte uitgaven te kunnen betalen.
Is je wasmachine kapot, heeft je auto schade, of heb je een andere onverwachte grote uitgaven? Dan wil je dat je dat zonder problemen kunnen betalen. Niet alleen omdat je geen beleggingen met verlies wil verkopen, maar ook omdat het je gemoedsrust geeft.
Belangrijk is om te onthouden dat je met beleggen altijd een risico neemt, het kan zijn dat je geld minder waard wordt. Beginnen met beleggen kan je dus pas doen als je een gezonde financiele buffer hebt. Heb je vervolgens nog wat geld over wat je langer dan 10 jaar kunt missen? Dan kan je, wat Finance Owl betreft, pas overwegen om te starten met beleggen.
Hoeveel spaargeld hou jij aan als financiele buffer? Geef het aan in de comments!