Non-fungible tokens (NFTs) zijn een relatief nieuw fenomeen in de cryptowereld. In deze blogpost geven we uitgebreide uitleg over NFTs en krijg je antwoord op onderstaande vragen:
- Wat is een NFT?
- Wat is het verschil tussen NFT en cryptocurrency?
- Hoe kan je investeren in NFT?
- Hoe wordt de waarde van een NFT bepaald?
- Wat is het risico van investeren in NFTs?
Inhoud
Wat is een NFT?
NFT staat voor non-fungible token en vertegenwoordigt een uniek item. Fungible is de tegenhanger van non-fungible, wat betekent dat het makkelijk te vervangen is. Een voorbeeld van fungible of “vervangbaar” item is een één Euro munt. Daar zijn er ontzettend veel van en is geen uniek item. Een voorbeeld van een non-fungible item is een kunstwerk zoals de Nachtwacht geschilderd door Rembrandt van Rijn. Van dat schilderij is er maar één. Kortom, een uniek item wat niet vervangbaar is.
In onderstaande YouTube video wordt het verschil tussen fungible en non-fungible assets toegelicht.
Één van de eerste NFT-projecten die veel publiciteit kreeg waren de CryptoKitties in 2017. CryptoKitties is een spel wat gebouwd is op de Ethereum-blockchain waarbij mensen unieke (non-fungible) virtuele katten kunnen fokken en verzamelen. Sommige van die virtuele katten werden voor enorme bedragen verkocht. Onderstaande kat werd voor maar liefst 390.000 dollar (600 ETH) verkocht, bizar!

Verschil tussen NFT en cryptocurrency?
Een NFT is een digitaal verzamelobject. De koper van een NFT krijgt een plek in de blockchaindatabase waarin staat dat jij de eigenaar bent van het NFT-product. Elke NFT is uniek en kan alleen in geheel worden overgedragen aan een andere eigenaar. Dit is anders dan bij cryptocurrency. Een Ether of Bitcoin is wél te aan- en verkopen in delen. Een ander verschil is dat Bitcoins en Ethers, of delen daarvan, altijd gelijk zijn in waarde aan andere Bitcoins en Ethers.
Wil je meer lezen over het aan- en verkopen van cryptocurrencies? Lees dan onderstaande artikelen:
- Crypto beleggen voor beginners tips!
- Wat is een Bitcoin ETF?
- Beleggen in crypto ETFs in 2021 – de mogelijkheden!
Investeren in NFT?
Vanaf 2018 zijn er verschillende platformen ontwikkeld om NFTs te kunnen aan- en verkopen. Voorbeelden hiervan zijn Rarible, SuperRare en OpenSea. In de eerste helft van 2021 is de totale omvang van de NFT markt al 2.5 miljard dollar. Op sommige platformen kan je met Euro’s of Dollars betalen maar meestal doe je dat door middel van cryptocurrencies.
Onderstaand een aantal voorbeelden van NFTs die worden verhandeld:
- Digitale kunst
- Gifjes
- Avatars
- Video’s
- Muziek
Hoe wordt de waarde bepaald van NFTs?
Hoeveel is een Pokémon kaart, Flippo of Panini plaatje waard? Dat is eigenlijk een zelfde soort vraag. De waarde van een item wordt vaak bepaald door de waarde wat men er bereid voor is te betalen. De waarde van de Nachtwacht geschilderd door Rembrandt van Rijn is vrij nihil als je alleen naar de verf en het canvas kijkt. Echter, wordt de waarde van de Nachtwacht onder andere bepaald door de historische en culturele relevantie.
De waarde van NFTs is vergelijkbaar met handelen in kunst. In de kunstwereld koop je een stukje kunstgeschiedenis in de vorm van bijvoorbeeld een schilderij of (stand)beeld. NFTs maken het mogelijk om een stukje van bijvoorbeeld de internetgeschiedenis te kopen.
Bij het bepalen van de prijs van een NFT maakt het natuurlijk uit of het item schaars is. Is het een uniek exemplaar of zijn er meer dan 100 exemplaren van gemaakt? Daarnaast maakt de populariteit en reputatie van de maker uit bij het bepalen van de waarde van een NFT.
Risico van investeren in NFTs
Net als bij het investeren in cryptocurrencies, bevat het handelen in NFTs ook risico’s. Het is namelijk lastig om te voorspellen wat een NFT in de toekomst waard zal zijn. De waarde van een NFT is gebasseerd op wat iemand ervoor wilt betalen. Uiteindelijk bepaald de vraag naar een NFT de prijs.
Daarnaast zijn NFTs door de enorme prijsstijgingen interessant geworden voor oplichters. In het verleden is het bij cryptocurrency platformen gebeurt dat de oprichters met de Noorderzon vertrokken met de cryptocurrencies van klanten. Dat zou bij NFT-platformen ook kunnen gebeuren; dan ben je al je geld kwijt. Kortom, goede wet- en regelgeving voor NFT-platformen zal nodig zijn om klanten te beschermen.
Uiteraard moet je goed opletten wat je koopt, van wie je dat koopt, en of die persoon ook echt de eigenaar is van de NFT die je wilt kopen.