Wat is een SPAC en waarom zijn SPAC’s zo populair?

Wat is een SPAC
Leestijd: 3 minuten

In 2020 waren bijna de helft van alle Amerikaanse beursgangen een SPAC. Particuliere beleggers investeren steeds vaker in SPAC’s. Maar wat is een SPAC (Special Purpose Acquisition Company) eigenlijk, en waarom investeren beleggers in SPAC’s? In deze blogpost legt Finance Owl het uit!

Wat is een SPAC?

SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company, wat vertaald naar het Nederlands iets betekent als: “overnamebedrijf voor speciale doeleinde”. Een SPAC is een bedrijf die een beursnotering gebruikt om geld op te halen en om met dat geld vervolgens een bestaand bedrijf over te nemen of om mee te fuseren. SPAC’s staan ook wel bekend als “blanco cheque” bedrijven omdat SPAC’s meestal geen gedefinieerd overname doel hebben bij de oprichting.

SPAC's als % van alle IPOs in Amerika
Bron: SPAC Analytics

Risico van een SPAC

Bij de introductie van de SPAC weet je meestal nog niet waarin je investeert. Daarnaast heb je geen idee of de SPAC een succesvolle fusie of overname gaat doen. Dat zijn natuurlijk risico’s. Daarom is het erg belangrijk dat je vertrouwen hebt in de oprichters van de SPAC. Zij moeten namelijk voor een succesvolle fusie of overname zorgen, waardoor jij een leuk rendement verdient. Kortom, je verdiepen in de oprichters is erg belangrijk bij een SPAC. Wat hebben de oprichters van de SPAC eerder gepresteerd? Hebben ze een succesvol track-record?

In onderstaande YouTube video van RTL Z wordt een voorbeeld van een SPAC toeglicht.

Hoe werkt een SPAC?

Een SPAC wordt dus opgericht als overnamebedrijf met als doel om een organistie te vinden die snel naar de beurs wil gaan. Er wordt bij een grote groep beleggers geld opgehaald. De introductieprijs van een SPAC is meestal rond 10 dollar per aandeel.

Nadat geld is opgehaald bij beleggers, gaan de oprichters van de SPAC op jacht naar een geschikt bedrijf. Als de overname of fusie is voltooid neemt het bestaande bedrijf de beursnotering van de SPAC over. Doel geslaagd.

Wat als de SPAC geen fusie of overname kandidaat vindt?

Het geld dat een SPAC bij de beursgang ophaalt wordt op een rekening gezet. Het geld kan alleen worden gebruikt om een fusie of overname te doen, of om het geld aan de investeerders terug te betalen indien de SPAC faalt.

Een SPAC krijgt maximaal twee jaar de tijd om een overnamepartij te vinden. Als dat niet lukt wordt de SPAC opgeheven en wordt het geld terugbetaald aan de investeerders.

Nadelen van een SPAC’s

Momenteel zijn SPAC’s een hype. Het is daarom belangrijk om ook goed te begrijpen wat de nadelen van een SPAC zijn.

  • Het risico is vrij groot. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 30% van de SPAC’s op de lange termijn winstgevend zijn
  • Bij een SPAC investeer je in eerste instantie niet in een bedrijf, maar in de oprichters van de SPAC. Je heb meestal nog geen idee welke partij de oprichters gaan overnemen maar vertrouwt er wel op dat zij rendement voor je gaan maken
  • Het kan tot wel 2 jaar duren voordat je geld is belegt in een echt bedrijf. Dat betekent dat je het geld wat je hebt geïnvesteerd in een SPAC maximaal 2 jaar “stilstaat” en dus niet rendeert

Voordelen van een SPAC’s

Natuurlijk zijn er ook voordelen van een SPAC. Voor bedrijven betekent een SPAC een manier om snel toe te treden tot de beurs waardoor er makkelijker kapitaal opgehaald kan worden. Maar wat zijn de voordelen van een SPAC voor particuliere beleggers?

  • Als de SPAC binnen 2 jaar geen overnamekandidaat vindt, krijg je je geld weer terug
  • SPAC’s zijn relatief goedkooper. SPAC’s kosten meestal maar rond de 10 dollar per aandeel. Dat maakt SPAC’s ook interessant voor de “kleinere” particuliere belegger
  • SPAC’s zijn toegangkelijk. Als particuliere belegger kan je niet investeren in een IPO voor de beursgang. Door middel van SPAC’s kan dat wel

Beleggen in SPAC’s, wat raadt Finance Owl aan?

Het beleggen in SPAC’s kan interessant zijn. Het biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om te investeren vóór een beursgang. Als de SPAC vervolgens een mooie partij overneemt of ermee fuseert, dan kan het zorgen voor een mooi rendement.

Maar net als bij andere beleggingen is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn zoals eerder genoemd ook behoorlijke risico’s. Met als belangrijkste nadeel dat je van te voren niet weet in welk bedrijf je gaat beleggen.

Vanwege de risico’s is het beleggen in een SPAC een offensieve belegging, die zeker niet voor elke belegger geschikt is. Als je overweeg om te beleggen in een SPAC, zorg er dan altijd goed voor dat je begrijpt waarin je belegt. Verdiep je in de oprichters. Wat hebben die gepresteerd? Hebben ze een succesvol track-record?

Beleg nooit in een SPAC omdat een YouTuber daar een gave video over heeft gemaakt. En als je een SPAC koopt doe dat dan enkel met een klein deel van je portefeuille!

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *