Wat is ESG beleggen en waar kan je ESG ETFs kopen?

Wat is ESG beleggen
Leestijd: 4 minuten

De belangstelling voor ESG beleggen blijft groeien. Maar wat is ESG beleggen eigenlijk en wanneer wordt een belegging als “ethisch” of “duurzaam” gedefinieerd? In deze blogpost ligt Finance Owl het toe!

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Inhoud

Wat is ESG beleggen?

ESG beleggen is een vorm van investeren waarbij de gevolgen voor mens (people) en planeet (planet) worden meegenomen in de overweging om een belegging te kopen. Dit kan tegenwoordig door middel van de ESG criteria (Environment = milieu; Social = maatschappij; Governance = ethisch bestuur).

ESG beleggen

Wat betekenen de ESG criteria?

Zoals hierboven al kort beschreven staat ESG voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (ethisch bestuur). Deze criteria helpen beleggers om te beoordelen in hoeverre ETFs duurzaam zijn. Helaas bestaat er momenteel nog niet één ESG score. Er zijn een aantal partijen die de ESG prestaties van bedrijven onderzoeken en een score geven. Daardoor kan de ESG score dus wat wisselen van partij tot partij.

Onderstaand een aantal vragen waaraan je kan denken bij het bepalen van de ESG score.

Environmental (milieu)
– Zet het bedrijf zich in om haar afval, watergebruik en CO2-uitstoot te verminderen?
– Wat is het beleid voor wat betreft recyclen?
– Wat is de impact op het milieu en wat wordt daarover gerapporteerd?

Social (maatschappij)
– Krijgen de werknemers een eerlijke beloningen?
– Zijn de werkomstandigheden veilig?
– Hoe gaat het bedrijf om met discriminatie?
– Hoe wordt er omgegaan met toeleveranciers?
– Wat wordt er gedaan om kinderarbeid te voorkomen en te weren?

Governance (ethisch bestuur)
– Hoe divers is het bedrijf?
– Wat is de samenstelling van de Raad van Commissarissen?
– Wat wordt er gedaan om corruptie te voorkomen?
– Hoe transparant is het bedrijf?

Beleggen in ESG ETFs

Verreweg de makkelijkste manier om in goed gespreide duurzame fondsen te beleggen is door een ESG ETF aan te schaffen. De uitgevende instelling heeft de fondsen die in de ETF zitten gecheckt op het vlak van milieu, maatschappij en ethisch bestuur. Dit scheelt je veel uitzoekwerk en dus tijd! Een ander voordeel van een ESG ETF is dat je meteen in een gespreid “mandje” duurzame aandelen belegt.

DEGIRO biedt een flink aantal ESG ETFs aan die op het moment van schrijven (juli 2021) ook in de DEGIRO kernselectie zitten. De ETFs is onderstaande tabel kan je dus aanschaffen zonder transactiekosten!

#NaamBeursISIN
1Shares MSCI EM IMI ESG Screened UCITS ETF USD AccXetraIE00BFNM3P36
2iShares MSCI EM IMI ESG Scrnd UCITS ETF USD DistXetraIE00BFNM3N12
3iShares MSCI EMU ESG Screened UCITS ETF EUR AccXetraIE00BFNM3B99
4iShares MSCI Europe ESG Screened UCITS ETF EUR AccXetraIE00BFNM3D14
5Shares MSCI USA ESG Screened UCITS ETF USD AccXetraIE00BFNM3G45
6iShares MSCI World ESG Enhanced UCITS ETF USD DistXetraIE00BHZPJ569
7iShares MSCI World ESG Screened UCITS ETF USD AccXetraIE00BFNM3J75
8Lyxor MSCI World ESG Trend Leaders (DR) UCITS ETFXetraLU1792117779
9SPDR SP 500ESG AccEuronext AmsterdamIE00BH4GPZ28
10SPDR STOXX ESGEuronext AmsterdamIE00BK5H8015
11Xtrackers ESG MSCI Emerging Markets UCITS ETF 1CXetraIE00BG370F43
12Xtrackers ESG MSCI World UCITS ETF – 1CXetraIE00BZ02LR44
13Xtrackers II ESG EUR Corporate Bond UCITS ETF 1CXetraLU0484968812

Heeft ESG beleggen impact op het rendement?

Een belangrijke vraag is natuurlijk of beleggen volgens de ESG criteria ten koste gaat van het rendement. Gelukkig is het antwoord daarop: nee. Uit recent onderzoek (juni 2020) is gebleken dat bedrijven met een hoge ESG score ook een hoge winstgevendheid en lage volatiliteit hebben.

Uit recent onderzoek van Morningstar (februari 2021) is zelfs gebleken dat indexen die een hoge ESG-score hebben vaak minder duurzame indexen outperformen. Onderstaand de belangrijkste inzichten uit dat artikel:

 • 52 van de 69 ESG indexen (75%) van Morningstar presteerden in 2020 beter dan hun marktequivalent
 • 57 van de 65 ESG indexen (88%) presteerden gedurende vijf jaar tot eind 2020 beter dan hun marktequivalent
 • 59 van de 65 ESG indexen (91%) verloren de afgelopen vijf jaar minder dan hun marktequivalent tijdens bearmarkten. Dat is inclusief de bearmarkt in het eerste kwartaal van 2020 als gevolg van Corona

Conclusie

Beleggen volgens de ESG-criteria neemt onwijs in populairiteit toe en gelukkig bieden steeds meer beleggingsfondsen ETFs aan die de ESG-criteria hanteren. Uit recent onderzoek van Morningstar blijkt zelfs dat ESG indexen de afgelopen 5 jaar een beter alternatief zijn dan de “reguliere” index. Echter, prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Waar kan je ESG ETFs kopen?

Ik hoop dat je door het lezen van deze blogpost de juiste keus kan maken bij het aanschaffen van ethische of duurzame beleggingen. Heb je nog geen beleggingsaccount en wil je zonder transactiekosten beleggen in ESG ETFs? Dan kan je ervoor kiezen om een account aan te maken bij DEGIRO (klik)! Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

 • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
 • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
 • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
 • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
 • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
 • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
 • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *