Wat is FIRE (Financial Independence Retire Early)?

Wat is FIRE?
Leestijd: 3 minuten

Lezers van Finance Owl zien termen als financiële onafhankelijkheid en FIRE vaker langskomen, maar wat wat is FIRE nou precies? In dit artikel leggen we het uit!

Inhoud

Wat is FIRE?

De afkorting FIRE komt uit het Engels en staat voor “Financial Independence / Retire Early”. In de Verenigde Staten worden mensen die financiële onafhankelijkheid willen bereiken, aanhangers van de FIRE movement genoemd.

Het idee achter FIRE

Het basis concept achter FIRE is ver beneden je stand leven en het verschil tussen je inkomsten en uitgaven investeren in indexfondsen. Als je dat goed aanpakt en genoeg vermogen opbouwt, hoef je de rest van je leven niet meer te werken. Je kan dan leven van je vermogen.

Nu denk je misschien: op je 60e stoppen met werken, dat klinkt goed. Maar bij FIRE ligt het net even anders. Deze mensen streven er vaak naar om al in de 30 of 40 met pensioen te kunnen. Hierbij zetten ze vaak radicale stappen om vermogen op te bouwen met als doel een korte route naar financiële vrijheid. Dit doen ze bijvoorbeeld door veel geld te besparen en extra (passieve) inkomsten te generen.

De 4 procent regel

De 4%-regel is gebaseerd op diverse studies, waaronder de vaak geciteerde Trinity study. Deze studie laat zien dat bij een onttrekking van 4 procent, in meer dan 98 procent van de gevallen men na 30 jaar nog steeds genoeg vermogen heeft. Meestal zelfs meer vermogen dan bij de start.

Zolang je elk jaar de veilige marge van 4% van je vermogen onttrekt, heb je in 98 procent van de gevallen genoeg om van te leven. Dit omdat het gemiddeld rendement van de markt na aftrek van inflatie, kosten van je beleggingen en belastingen, hoger ligt dan 4 procent per jaar. Je vermogen zal er gemiddeld niet op achteruit gaan in 30 jaar. Uit de eerder genoemde Trinity study blijkt dat het meestal meer wordt!

Goede regel, maar let op!

De 4 procent regel is een goede basis regel, maar let op want tegenwoordig ben je minder zeker van 4% rendement dan vroeger. Een aantal jaar geleden kreeg je nog hoge rentes op je spaarrekening. Nu is de spaarrente bijna 0%. De kans op 4% rendement wordt groter wanneer je belegt. Dan moet je wél een lange adem hebben. Je kunt immers niet voorspellen wat de markten doen, en er bestaat een kans dat je te maken krijgt met een aantal slechte jaren.

In dit artikel kan je nog meer lezen over de 4 procent regel.

FIRE Nederland, inspiratie!

Naast Finance Owl zijn er genoeg andere bronnen met informatie over financiele onafhankelijkheid. Een mooie bron waar veel informatie word gedeeld is de DutchFIRE community op Reddit. Je kan daarnaast ook onderstaande blogs checken:

Geïnspireerd geraakt en zelf FIRE worden?

Ben je geinspireerd geraakt en wil je zelf FIRE worden? Lees onderstaande artikelen om zelf sneller te kunnen stoppen met werken!

Hoeveel financieel vermogen je nodig hebt om te stoppen met werken, hangt af van de levensstijl die je wilt hanteren. Het bedrag wat je nodig hebt komt voort uit een simpele som: je jaarlijkse uitgaven * 25 of 30. Dan kom je in de buurt van het vermogen wat je nodig hebt om je jaarlijkse uitgaven, 4% van je vermogen, te financieren.

Je vaste lasten verminderen wordt door de aanhangers van de FIRE-beweging veel belangrijker gevonden dan extra inkomen verwerven. Het verlagen van je vaste lasten zorgt ervoor dat je meer geld overhoudt om te beleggen waardoor je sneller je doel kan behalen. Veel mensen in de FIRE-beweging doen hun best om een zo hoog mogelijk spaarpercentage te behalen. Spaarpercentages van 50% en hoger zijn niet ondenkbaar.

Er zijn diverse manieren om extra inkomen verwerven. Er zit echter wel een verschil tussen actief vs passief inkomen genereren. Bij actief inkomen verdien je geld voor het leveren van een goed of dienst. Een voorbeeld hiervan is loon ontvangen uit werk. Bij passief inkomen verdien je geld voor werk of inspanning die je in het verleden geleverd hebt. Kortom, passief inkomen is geld wat je verdient zonder dat je daar nu nog voor hoeft te werken.

Beleggen is een goede methode om financieel vermogen op te bouwen en levert over een langere termijn bijna altijd een hoger rendement op dan sparen. Zeker nu de rente op je spaarrekening bijna 0% is.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *