Wat is Flamingo FI (Financial Independence)?

Flamingo FI
Leestijd: 5 minuten

Veel mensen kennen inmiddels de term Financial Independence Retire Early (FIRE) maar er is tevens een alternatieve stroming ontstaan binnen de FIRE-movement genaamd: Flamingo FI. Wat is Flamingo FI en hoe verschilt Flamingo FI ten opzichte van het regulier FIRE? In deze blogpost legt Finance Owl het uit.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Wat is FIRE?

De afkorting FIRE komt uit het Engels en staat voor “Financial Independence / Retire Early”. In de Verenigde Staten worden mensen die financiële onafhankelijkheid willen bereiken, aanhangers van de FIRE-movement genoemd.

Het idee achter FIRE

Het basis concept achter FIRE is ver beneden je stand leven en het verschil tussen je inkomsten en uitgaven investeren in indexfondsen. Als je dat goed aanpakt en genoeg vermogen opbouwt, hoef je de rest van je leven niet meer te werken. Je kan dan leven van je vermogen.

Nu denk je misschien: op je 60e stoppen met werken, dat klinkt goed. Maar bij FIRE ligt het net even anders. Deze mensen streven er vaak naar om al in de 30 of 40 met pensioen te kunnen. Hierbij zetten ze vaak radicale stappen om vermogen op te bouwen met als doel een korte route naar financiële vrijheid. Dit doen ze bijvoorbeeld door veel geld te besparen en extra (passieve) inkomsten te generen.

Hoeveel vermogen je nodig hebt om te stoppen met werken, hangt af van de levensstijl die je wilt hanteren. Het bedrag wat je nodig hebt komt voort uit een simpele som: je jaarlijkse uitgaven * 25 of 30. Dan kom je in de buurt van het vermogen wat je nodig hebt om je jaarlijkse uitgaven, 4% van je vermogen, te financieren.

Wat is Flamingo FI?

Zoals hierboven beschreven is de “traditionele” benadering van FIRE: hard werken, onder je stand leven en het verschil tussen je inkomsten en uitgaven investeren in indexfondsen. Dit heeft als doel om genoeg vermogen op te bouwen zodat je daarvan kan leven. Genoeg vermogen is ongeveer 25-30 keer je jaarlijkse uitgaven. De mensen die FIRE nastreven willen zo snel mogelijk genoeg vermogen opbouwen en steken daar al hun tijd en energie in. Maar ligt de focus dan niet teveel op werken en geld verdienen totdat je erbij neervalt? Vergeten we dan niet te genieten van het hier en nu? Dit soort vragen hebben geleid tot een alternatieve stroming die Flamingo FI heet.

wat is flamingo fi

Met Flamingo FI wil men op een flexibelere manier FIRE bereiken. Flamingo FI bestaat uit vier fases:

1. Vermogen opbouwen

Dit is de fase dat je fulltime werkt, zuinig bent, spaart en belegt. Met Flamingo FI verkort je de opbouwfase. Bij Flamingo FI heb je de eerste mijlpaal gehaald als je ongeveer de helft van je gewenste FIRE-vermogen opgebouwd hebt. Een rekenvoorbeeld: als je jaarlijkse uitgaven € 40.000 zijn, dan heb je bij €500.000 voorlopig genoeg vermogen opgebouwd (12.5 keer de jaarlijkse uitgaven).

2. Parttime werken

Bij Flamingo FI wordt de tweede helft van vermogen opbouwen vervangen door een periode van parttime werken. Reden hiervoor is dat de overgang van fulltime werken naar stoppen met werken langzamer en soepeler verloopt. Je schakelt gelijdelijk terug en kan eerder aan de “rat-race” ontsnappen. Dit geeft je voldoende tijd om erachter te komen wat je met de rest van je leven wilt doen.

Met het werk wat je nog doet hoef je enkel genoeg te verdienen om je vaste lasten te kunnen betalen. Je kan dus ook kiezen voor werk wat je altijd al had willen doen maar nooit hebt gedaan omdat je er geen vermogen mee kon opbouwen.

Terwijl jij wat rustiger aan doet neemt je vermogen wat je in fase 1 hebt opgebouwd gestaag toe. Dat komt omdat je dat laat renderen door bijvoorbeeld te beleggen in ETFs of indexfondsen. Zodra je vermogen verdubbelt is ben je financieel onafhankelijk. Als we uitgaan van een beleggingsrendement van 7% per jaar, gecorrigeerd voor inflatie, dan verdubbelt je vermogen in +- 10 jaar.

3. Financiële onafhankelijkheid (FIRE) bereikt

Als je het totale FIRE-vermogen bereikt hebt en jaarlijks maximaal 4% opneemt, dan kan je stoppen met werken en leven van het vermogen wat je het opgebouwd. Als alternatief zou je er ook voor kunnen kiezen om parttime te blijven werken om zo je vermogen nog verder te laten groeien. De keuze die je in de deze fase maakt heeft invloed op de levensstijl in fase 4.

4. Traditioneel pensioen (optioneel)

In deze fase kan je gaan doen wat mensen doen als ze met traditioneel pensioen gaan, je levensstijl upgraden en genieten. Dat gaat natuurlijk ten koste van je vermogen. Echter, als je je vermogen in tact wilt houden omdat je het later wilt overdragen op je kinderen, houd dan het opnamepercentage van 4% aan. Hoe langer je in fase 3 betaald werk blijft doen, hoe luxer je leven als pensionado in fase 4 kan zijn.

Waarom heet het dan Flamingo FI?

Goede vraag! Je gaat parttime werken wanneer je FIRE plannen halverwege zijn, oftewel op één been staan zoals een Flamingo. Het woord “flamingo” komt van het Spaanse woord “flamenco” wat staat voor vuur. Flamingo FI = FIRE staand op één been.

Wat is Flamingo FI: conclusie

Flamingo FI vind ik een mooi alternatief voor FIRE en spreekt mij zeker aan. Het concept dat je minder gaat werken zodra je de helft van je benodigde FIRE-vermogen hebt bereikt vind ik mooi. Er is namelijk meer in het leven dan fulltime werken en vermogen opbouwen.

Daarnaast denk ik dat ik na het bereiken van mijn FIRE-vermogen gewoon blijf werken. Ongetwijfeld wat minder, maar waarom zou ik dan niet eerder wat minder gaan werken als ik dat financieel aankan? Kortom, ik vind Flamingo FI een mooi alternatief!

Finance Owl, hoe bouw jij vermogen op?

Mocht je ook overtuigd zijn dat FIRE of Flamingo FI wat voor jou is, mooi! Een volgende stap is om dan een beleggingspartij uit te kiezen waarbij je vermogen kan gaan opbouwen. Finance Owl gebruikt zelf onder andere DEGIRO. In onderstaande artikellen kan je meer lezen over DEGIRO:

Heb je nog geen account bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

  • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
  • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
  • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
  • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
  • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
  • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
  • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
  • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *