Wat zijn NFTs? De 12 meestgestelde vragen over NFTs!

wat zijn nfts
Leestijd: 4 minuten

In een eerder artikel over NFTS is de basis over NFTs toegelicht. Maar ik kan mij voorstellen dat je nog veel meer vragen over hebt. Daarom in deze blogpost een antwoord op de 12 meestgestelde vragen over NFTs.

Inhoud

Wat zijn NFTs?

NFT staat voor non-fungible token. Een NFT vertegenwoordigt een uniek item (non-fungible). NFTs worden aan- en verkocht met behulp van de blockchain (bijvoorbeeld Ethereum of Solana). NFTs vertegenwoordigen het eigendom van een digitale of fysieke asset. NFT kunnen bijvoorbeeld plaatjes, videos of audio bestanden zijn.

In onderstaande YouTube video wordt kort toegelicht wat NFTs zijn.

Wat heb je aan NFTs?

Voorstanders van NFTs geloven dat het makers in staat stelt om het eigendom en winstgevendheid van hun content te behouden. Door een NFT uit te geven kan een muzikant bijvoorbeeld geld ophalen om zelf een album uit te brengen. Hierdoor is de muzikant minder afhankelijk van een tussenpartijen zoals een platenlabel.

Criticasters van NFTs vinden het onzinnig omdat makers van NFTs niet beschermt zijn tegen diefstal en kopers van NFTs niet beschermt zijn tegen oplichting.

Wie maken er NFTs?

Iedereen kan een NFT maken maar meestal zie je dat (digitale) artiesten, software – en game developers NFT maken. Recent hebben ook bekende muzikanten NFTs gemaakt. Zo heeft Snoop Dogg zijn album BODR uitgebracht via de blockchain. Daarnaast zijn er steeds meer bedrijven die starten met het maken van NFTs. Zo hebben onder andere Nike en Adidas al NFTs uitgegeven.

Welke industrieën maken gebruik van NFTs?

NFTs worden met name gebruikt in de creatieve sector. Momenteel wordt er met name gehandeld in kunst en video games. Daarnaast worden NFTs gebruikt op social media platformen en in de metaverse (virtuele wereld). In de toekomst zouden NFTs ook gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld de evenementensector. Het in bezit hebben van een NFT geeft je toegang tot een festival.

Hoe worden NFTs opgeslagen?

NFTs worden opgeslagen in een openbaar digitaal grootboek, ook wel de blockchain genoemd. Er zijn verschillende soorten blockchains. Zo heb je NFTs die worden uitgegeven op de Ethereum of de Solana blockchain. Blockchain is een techniek waarmee een netwerk van gebruikers gezamenlijk de database van transacties controleren. Er is dus geen geen bank, overheidsinstelling of commerciële onderneming die de transacties op de blockchain reguleert. Het verwerken van de transacties en het creëren van nieuwe valuta gebeurt door de gebruikers op het netwerk.

Zijn NFTs een goede investering?

Sommige NFTs zijn miljoenen waard waardoor NFT-verzamelaars enorme bedragen verdienen. Helaas zijn dat uitzonderingen, er zijn veel meer NFTs die helemaal niks waard zijn. Omdat NFTs nog relatief nieuw zijn is de markt ook onwijs volatiel. Over het algemeen kan je zeggen dat de NFT markt high-risk, high-reward is.

Neemt de waarde van NFTs toe?

Sommige NFTs stijgen in de loop van tijd in waarde, terwijl de meest op termijn weinig tot niks meer waard zullen zijn. De NFT-releases van populaire makers zoals Bored Ape Yacht Club en CryptoPunks zullen waarschijnlijk in waarde stijgen. Kortom, het hangt erg af van de NFT maker in hoeverre de NFT een succes gaat worden, het is dus erg project afhankelijk.

Gaan NFTs crashen?

Zoals hierboven genoemd zijn NFTs nog relatief nieuw waardoor de markt ook super volatiel is. De NFT-markt stijgt en daalt als gevolg van de hype rondom NFTs. Als het potentieel van NFTs niet kan worden waargemaakt, of als NFTs worden vervangen door iets wat effectiever is, dan zouden NFTs kunnen crashen.

Kunnen NFTs gekopieerd worden?

Gekscherend wordt wel eens gezegd dat een NFT makkelijk te kopiëren is omdat de digitale afbeelding (JPEG) gekopieerd kan worden. Dat klopt maar het eigendom van een NFT is opgeslagen op de blockchain. Kortom, je kan een NFT wel kopiëren maar het eigendom ervan kan je niet kopiëren want dat staat op de blockchain. Helaas snappen veel startende NFT-beleggers dit nog niet en daar maken oplichters gebruik van. Oplichters kopiëren bijvoorbeeld de afbeelding van een zeldzame NFT en proberen die vervolgens te verkopen. Sommige startende NFT-beleggers kopen vervolgens de afbeelding van de oplichter alleen het eigendom van de NFT, opgeslagen op de blockchain, blijft bij de rechtmatig eigenaar.

Kunnen NFTs gestolen worden?

Jazeker, in april 2022 zijn er bijvoorbeeld 147 NFTs gestolen met een marktwaarde van 2.7 miljoen dollar. En dit is zeker niet het enige voorbeeld, het gebeurt erg vaak.

Dat komt omdat hackers misleidende tactieken gebruiken om toegang te krijgen tot je digitale portemonnee. Die digitale portemonnee (wallet genoemd) is de plek waar je NFTs zijn opgeslagen. Je wallet is de toegangspoort tot de blockchain.

Kortom, het is erg belangrijk is dat je goed oplet welke website je toegang geeft tot je wallet. Als je op een verkeerde link klikt kan het voorkomen dat je een hacker toegang geeft tot je wallet waardoor je al je NFTs kwijt kan raken. Vandaar dat men aanraadt om gebruik te maken van een hardware wallet. In dit artikel kan je er meer over lezen: crypto beleggen voor beginners.

Waar kan je NFTs kopen en verkopen?

Er zijn meerdere NFT-marktplaatsen. De meest bekende zijn OpenSea, Magic Eden, Rarible en SuperRare.

Hoe wordt de waarde van NFTs bepaald?

Hoeveel is een Pokémon kaart, Flippo of Panini plaatje waard? Dat is eigenlijk een vergelijkbare vraag. De waarde van een item wordt vaak bepaald door de waarde wat men er bereid voor is te betalen.

De waarde van NFTs is vergelijkbaar met handelen in kunst. In de kunstwereld koop je een stukje kunstgeschiedenis in de vorm van bijvoorbeeld een schilderij of (stand)beeld. NFTs maken het mogelijk om een stukje van bijvoorbeeld de internetgeschiedenis te kopen.

Bij het bepalen van de prijs van een NFT maakt het natuurlijk uit of het item schaars is. Is het een uniek exemplaar of zijn er meer dan 100 exemplaren van gemaakt? Daarnaast maakt de populariteit en reputatie van de maker uit bij het bepalen van de waarde van een NFT.

Zijn NFTs slecht voor het klimaat?

Dat hangt van de blockchain af. De rekenkracht die benodigd is om te transacties op de blockchain te volbrengen is ontzettend complex. Dit kan zorgen voor een enorm hoog stroomverbruik. Dit geldt met name voor de NFT-transacties die op de Ethereum-blockchain worden afgehandeld. Hoewel er verbeteringen voor de Ethereum-blockhain op de planning staan kan het nog wel even duren voordat die zijn doorgevoerd. Daarentegen is de Solana-blockchain, waar ook NFTs op kunnen worden verhandeld, een stuk efficiënter. De Solana-blockchain was bijvoorbeeld in 2021 al carbon neutral.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *