Welke ETF kiezen, hoe kies je de juiste ETF? 4 tips!

Welke ETF kiezen
Leestijd: 7 minuten

Indexbeleggen door middel van ETFs, ook wel trackers, wint aan populariteit. Er zijn een aantal uitstekende ETFs waarin je kunt beleggen maar er zit ook een hoop bagger tussen. Weet je niet welke ETF kiezen? In deze blogpost lees je hoe je de juiste ETF kunt kiezen en waar je op moet letten.

Wil je weten welke ETFs mijn favoriet zijn? Lees dan dit artikel: beste ETF 2021 – mijn top 7.

In dit artikel staan links naar DEGIRO (klik). Als je via deze links een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven.

Wat is een ETF ook alweer?

Een ETF, ook wel Exchanged Traded Fund, is een passieve manier van beleggen. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. De beheerder van een ETF heeft niet de intentie de onderliggende index te verslaan, vandaar de aanduiding passief beheerd fonds. Het voordeel van een ETF is dat je tegen relatief lage kosten een index kunt volgen. Het verschil tussen actief en pasief beleggen kan je in dit artikel lezen.

Welke ETF kiezen, waar moet ik op letten?

Finance Owl heeft 4 tips waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste ETF. In het restant van dit artikel worden deze punten toegelicht.

 1. Kosten – transactiekosten, beheerkosten en dividendlekkage
 2. Spreiding – aantal bedrijven, sector en regio
 3. Soort replicatie – fysiek of synthetisch
 4. Vermogen – omvang van een ETF

Welke ETF kiezen: kosten

Er zijn 3 type kosten waarmee je rekening moet houden de transactiekosten, beheerkosten en dividendlekkage.

Transactiekosten

Transactiekosten betaal je als je een ETF aan- en verkoopt. Echter, zijn er brokers waarbij je zonder transactiekosten kan handelen.

DEGIRO biedt haar klanten de mogelijkheid om in een selectie van ETFs (Exchange Traded Funds) kosteloos te handelen. Dit wordt DEGIRO Kernselectie genoemd. De geselecteerde ETFs mag je op het platform van DEGIRO tegen bepaalde voorwaarden zonder transactiekosten verhandelen. In dit artikel kan je meer lezen over de voorwaarden en welke ETFs het betreft.

Bij Fitvermogen kan je een tweetal fondsen ook zonder transactiekosten kopen. Het NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund is een indexfonds wat wereldwijd gespreid is belegt, behalve de opkomende markten (emerging markets). Het NN Enhanced Index Sustainable Em Markets Eq Fund is een indexfonds wat gefocussed is op de opkomende markten (emerging markets). Meer lezen over Fitvermogen? Lees dan dit artikel.

Beheerkosten

Transactiekosten kan je misschien minimaliseren of voorkomen, echter zul je altijd beheerkosten moeten betalen. Met de beheerkosten bedoelen we de fondskosten, niet de kosten van de broker zelf. Je kan in de prospectus van een ETF altijd teruglezen wat de jaarlijkste beheerkosten zijn. Onderstaand een voorbeeld van het VWCE ETF van Vanguard. Je ziet dat de fondskosten 0.22% per jaar zijn.

Dividendlekkage

Het kan ook voorkomen dat er sprake is van dividendlekkage. Dividendlekkage is het deel aan ingehouden dividendbelasting wat je niet terug kan krijgen via de belasting. Het is dus dividend wat “weglekt”. Ik heb een artikel gewijd aan dividendlekkage, daar kan je er meer over lezen.

Effect van kosten op je rendement

De transactiekosten, beheerkosten en dividendlekkage hoeven niet DE reden te zijn om een ETF aan te kopen. Echter, is het wel van belang om rekening te houden met kosten. Het van kosten op je rendement wordt onderschat. Slechts 0.1% aan extra kosten per jaar zorgt ervoor dat je na 25 jaar niet 2.5% misloopt (25 * 0.1% = 2.5%) maar 10%. Onderstaand een rekenvoorbeeld:

Je begint met een inleg van €10.000 euro. Dat laat je 25 jaar lang staan. Elk jaar maak je 6% rendement. Dan is je portefeuille na 25 jaar €42.919 waard. Ter vergelijk, als je 0.1% extra kosten maakt, verdien je in plaats van 6% rendement nog 5.9%. In dat geval is je portefeuille na 25 jaar €41.918 waard. Een verschil van €1.001 op je inleg van €10.000, door slechts 0.1% aan extra kosten. Dat is maar liefst 10% minder rendement ten opzichte van je inleg. Kortom, makkelijk verdient als je een beetje op de kosten let!

Welke ETF kiezen: spreiding

Naast de kosten is het ook belangrijk om goed te kijken naar de spreiding van een ETF. Bij spreiding van een ETF gaat het om 3 “soorten” spreiding:

 • het aantal bedrijven
 • de sectoren waar die bedrijven in zijn gevestigd
 • de regio’s waar die bedrijven actief zijn

Aantal bedrijven

Het is fijn om te weten hoeveel bedrijven er in de ETF zitten. Over het algemeen kan je de vuistregel gebruiken: “hoe meer bedrijven er in de ETF zitten hoe beter de spreiding van de ETF is”. Dat komt omdat het effect van 1 bedrijf op de totale ETF minder wordt naarmate er meer bedrijven in de ETF zitten. Onderstaand een voorbeeld van het prospectus van de VWCE ETF van Vanguard. Je ziet dat er in totaal 3.589 bedrijven in deze ETF zitten.

Sectorspreiding

Naast het aantal bedrijven die in de ETF zitten is het ook prettig om te weten in welke sectoren deze bedrijven actief zijn. Als je geïnteresseerd bent in een wereldwijd belegde ETF dan wil je ook dat de spreiding qua sectoren goed is. Kortom, dat er een hoge diversiteit aan bedrijven in de ETF zit qua sector. Bijvoorbeeld bedrijven actief in technologie, consumentengoederen, financiën, industrie, gezondheidszorg, energie, nutsbedrijven etcetera. Let dus ook op de sectorspreiding bij het kiezen van een ETF.

Onderstaand een voorbeeld van het prospectus van de VWCE ETF van Vanguard. De sectorspreiding van deze ETF is vrij divers met een lichte oververtegenwoordiging van technologie (>21%).

Regiospreiding

Verder heb je nog de regio- of marktspreiding. Als je bijvoorbeeld een wereldwijd gespreide ETF wilt kopen check dan in het prospectus of je dat terug kan vinden bij de informatie over de marktspreiding. Je denkt misschien dat een ETF met ‘wereld’ in de naam per definitie ook de hele wereld volgt, maar dat is vaak niet het geval. Als de opkomende markten in een “wereld” ETF missen, kan je er voor kiezen om naast de “wereld” ETF een ETF aan te schaffen met een focus op opkomende markten.

Onderstaand een voorbeeld van het prospectus van de VWCE ETF van Vanguard. Je ziet dat met name bedrijven uit de Verenigde Staten in deze ETF zijn opgenomen (> 56%).

Welke ETF kiezen: soort replicatie

Het is ook goed om bij het aanschaffen van een ETF te letten op het soort replicatie. Er zijn twee manieren waarop een ETF de onderliggende beursindex kan volgen; dat zijn fysieke en syntetische replicatie.

Fysieke replicatie betekend dat de onderliggende aandelen en obligaties daadwerkelijk door de fondsbeheerder worden ingekocht. Bij syntetische replicatie wordt de index gevolgd door middel van derivaten. ETFs die syntetisch zijn gerepliceerd kennen een tegenpartijrisico omdat ze afhankelijk zijn van de tegenpartij waarmee het contract is aangegaan.

Vanwege het tegenpartijriscio van syntetisch gerepliceerde ETFs, beleg ik enkel in fysiek gerepliceerde ETFs.

Welke ETF kiezen: vermogen

Het laatste waar je op moet letten bij het aanschaffen van een ETF is het vermogen wat in de ETF is belegt. De grootte van een ETF, oftewel de hoeveelheid vermogen wat in de ETF belegt is, bepaalt ook de liquiditeit en dus tegen welke kosten het fonds aan- en verkocht kan worden. Hoe “groter” de ETF hoe goedkoper het aan- en verkopen is. Wat is dan een ETF met veel vermogen? Als vuistregel kan je gebruiken dat een ETF met meer dan 1 miljard een relatief “grote” ETF is.

Onderstaand een voorbeeld van het prospectus van de VWCE ETF van Vanguard. Het totaal vermogen van dit fonds is 11.466 miljoen (> 11 miljard).

Welke ETF kiezen: conclusie

Ik hoop dat je door het lezen van deze blogpost de juiste keus kan maken bij het aanschaffen van ETFs. Samenvattend raad ik je aan om op 4 dingen te letten:

 1. Kosten – transactiekosten, beheerkosten en dividendlekkage
 2. Spreiding – aantal bedrijven, sector en regio
 3. Soort replicatie – fysiek of synthetisch
 4. Vermogen – omvang van een ETF

Wil je meer informatie over ETFs? Lees dan ook onderstaande artikelen:

 • Welke ETFs zijn de favoriet van Finance Owl? Lees het hier!
 • Wat is het verschil tussen actief en passief beleggen? Leest het hier!
 • Wat is het verschil tussen een ETF en een indexfonds? Lees het hier!

Heb je nog geen beleggingsaccount dan kan je ervoor kiezen om een account aan te maken bij DEGIRO (klik)? Als je via deze link een account aanmaakt krijgt Finance Owl een kleine vergoeding (en het kost jou verder niets!). Daarmee steun je de website en kan Finance Owl artikelen blijven schrijven. Onderstaand vind je het stappenplan om een account aan te maken. Wil je eerst een review lezen over DEGIRO, klik dan hier.

Aanmaken van een account bij DEGIRO

 • Stap 1: Ga naar de website van de DEGIRO en druk op de knop “Open een rekening”
 • Stap 2: Vul je e-mailadres, gebruikersnaam en wachtwoord in
 • Stap 3: Klik op de button/link in de bevestigingsmail die je hebt ontvangen om het aanmaken van jouw account te verifiëren
 • Stap 4: Beantwoord de vragen en vul die naar waarheid in. Let hierbij op, je moet je gegevens opgeven zoals deze op je paspoort of ID-kaart omschreven staan. Dus je volledige voornamen
 • Stap 5: Geef aan of je een citizen of resident van de US bent, deze vraag heeft te maken met bepaalde belasting regels
 • Stap 6: Vul je bankrekeningnummer in. Let op: dit moet het bankrekeningnummer zijn waarmee je geld gaat overmaken naar DEGIRO. De naam op dit rekeningnummer moet overigens overeenkomen met de naam die je hebt ingevuld bij de contactgegevens
 • Stap 7: Upload een foto van je paspoort of ID-kaart
 • Stap 8: Verifieer je bankrekening door €0,01 over te maken naar DEGIRO. Vervolgens controleert DEGIRO of je contactgegevens en naam op het rekeningnummer overeen komen

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *