Zelf beleggen of laten beleggen?

Zelf beleggen of laten beleggen?
Leestijd: 3 minuten

Om je te helpen bij deze keuze tussen zelf beleggen of laten beleggen, zet FinanceOwl het verschil tussen beide en de voor- en nadelen voor je op een rij!

Het verschil tussen zelf beleggen en laten beleggen?

Bij zelf beleggen bepaal je helemaal zelf hoe en waarin je belegt. Zelf beleggen is daarom alleen geschikt voor beleggers die de interesse, kennis en ervaring hebben om dit zelf te kunnen doen. Maar als je je verdiept kan je makkelijk zelf je eerste stappen op de beurs zetten. 

Als je zelf wilt beleggen heb je een bank of broker nodig. Bekende online brokers in Nederland zijn DEGIROBinck, Lynx en FitVermogen. Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf beleggen bij je eigen bank. Lees hier verschillende reviews van Nederlandse beleggingsplatformen.

Onderstaand een 5-tal tips die je kan gebruiken als je zelf gaat beleggen:  

  • Bepaal je beleggingsplan en beleg alleen voor de langere termijn
  • Kies producten die bij je passen en spreid tussen tussen verschillende producten (aandelen, obligaties, indexfondesen, goud, vastgoed)
  • Houdt de kosten zo laag mogelijk. Handel niet teveel en wees kritisch op fonds- en/of valutakosten 
  • Spreid het risico zoveel mogelijk over sectoren en landen
  • Kies een goede broker of beleggingsrekening (kosten zijn hierbij erg belangrijk!)

Heb je geen zin om je te verdiepen in beleggen maar wil je wel beleggen? Dan kan je ook kiezen voor laten beleggen. Bij beheerd beleggen hoef je alleen na te denken over je beleggingsdoel, hoeveel geld wilt inleggen (eenmalig of periodiek) en hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Op basis van deze gegevens maakt de beheerd beleggen aanbieder een profiel. Op basis van dat profiel worden fondsen (meestal automatisch) aangekocht en verkocht.

Let op: je krijgt geen advies bij laten beleggen. Als je op maat advies wil kan je kiezen voor een vermogensbeheerder. Hierbij moet je meestal wel over een behoorlijk vermogen beschikken en zijn de kosten hoger.

Zelf beleggen of laten beleggen: voordelen zelf beleggen

Het grote voordeel van zelf beleggen ten opzichte van laten beleggen zijn de kosten. Je betaalt namelijk geen advies- / beheerkosten. Daarnaast vinden veel mensen het prettig om zelf aan de knoppen te zitten en hun eigen beleggingsbeslissingen te nemen. Bovendien kan je tegenwoordig al vanaf 1 euro aan de slag.

Zelf beleggen of laten beleggen: nadelen zelf beleggen

Een nadeel van zelf beleggen is dat het wel financiële kennis en belangstelling voor beleggen vereist. Het kan behoorlijk wat tijd kosten om je goed te verdiepen. Dat is wel nodig om beginnersfouten te voorkomen. In dit artikel kan je er meer lezen over de meest voorkomende beginnersfouten en hoe je ze kan voorkomen.

Zelf beleggen of laten beleggen: voordelen laten beleggen

Het grote voordeel van laten beleggen is dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Na het aanmaken van je beleggingsprofiel hoef je niks meer te doen maar profiteer je wel van het langetermijn resultaat dat beleggen biedt ten opzichte van sparen. Daarnaast is het risico op fouten bij beheerd beleggen kleiner ten opzichte van een startend zelf belegger. Een professionele partij zal geen fouten maken die beginnende zelf beleggers wel maken.

Zelf beleggen of laten beleggen: nadelen laten beleggen

Een nadeel van laten beleggen is dat de kosten vaak hoger zijn dan bij zelf beleggen. Daarnaast ben je mogelijk minder betrokken. Wat overigens ook positief kan zijn als je een impuslieve zelf belegger bent.

Conclusie

Zelf beleggen of laten beleggen hangt af van je kennis en de tijd en aandacht die je bereidt bent om erin te steken. Kortom, het is erg persoonsafhankelijke welke manier van beleggen het beste aansluit bij je wensen.

Vind je het leuk om je te verdiepen in beleggen en zelf beleggingskeuzes te maken? Ga dan vooral zelf aan de slag! Als je dat niet hebt en het prettiger vindt dat een professionele partij geld voor je belegt, kies dan voor laten beleggen.

Andere artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beste broker volgens onze vergelijking: DEGIRO

Start nu met beleggen in bijvoorbeeld aandelen of ETFs bij DEGIRO! 

Nu met €100,- transactiekorting!