Om je te helpen bij deze keuze tussen zelf beleggen of laten beleggen, zet FinanceOwl het verschil tussen beide en de voor- en nadelen voor je op een rij!
Inhoud
Zelf beleggen of laten beleggen?
Zelf beleggen of laten beleggen hangt af van je kennis en de tijd en aandacht die je bereidt bent om erin te steken. Kortom, het is erg persoonsafhankelijk welke manier van beleggen het beste aansluit bij je wensen. Vind je het leuk om je te verdiepen in beleggen en zelf beleggingskeuzes te maken? Ga dan vooral zelf aan de slag! Als je dat niet hebt en het prettiger vindt dat een professionele partij geld voor je belegt, kies dan voor laten beleggen.
In onderstaande tabel een overzicht om te bepalen welke vorm van beleggen het best bij je past.
Zelf beleggen | Laten beleggen |
---|---|
Ik wil zelf bepalen waarin ik beleg | Mijn vermogensbeheerder bepaalt voor mij waar ik in beleg |
Ik bepaal zelf welk risico ik wil lopen | Ik bepaal zelf welk risico ik wil lopen |
De kosten zijn afhankelijk van mijn aan- en verkopen | De kosten zijn afhankelijk van de kosten van mijn vermogensbeheerder |
Ik heb kennis en ervaring met beleggen | Ik heb geen kennis en ervaring met beleggen (en wil het niet leren) |
Ik vind beleggen interessant en ben bereid er tijd in te steken | Ik ben niet bereid tijd te steken in beleggen |
Zelf beleggen
Bij zelf beleggen bepaal je helemaal zelf hoe en waarin je belegt. Zelf beleggen is daarom alleen geschikt voor beleggers die de interesse, kennis en ervaring hebben om dit zelf te kunnen doen. Maar als je je verdiept kan je makkelijk zelf je eerste stappen op de beurs zetten.
Als je zelf wilt beleggen heb je een bank of broker nodig. Bekende online brokers in Nederland zijn DEGIRO, Binck, Lynx en FitVermogen. Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf beleggen bij je eigen bank. Lees hier verschillende reviews van Nederlandse beleggingsplatformen.
Onderstaand een 5-tal tips die je kan gebruiken als je zelf gaat beleggen:
- Bepaal je beleggingsplan en beleg alleen voor de langere termijn
- Kies producten die bij je passen en spreid tussen tussen verschillende producten (aandelen, obligaties, indexfondsen, goud, vastgoed)
- Houdt de kosten zo laag mogelijk. Handel niet teveel en wees kritisch op fonds- en/of valutakosten
- Spreid het risico zoveel mogelijk over sectoren en landen
- Kies een goede broker of beleggingsrekening (kosten zijn hierbij erg belangrijk!)
Voordelen zelf beleggen
Het grote voordeel van zelf beleggen ten opzichte van laten beleggen zijn de kosten. Je betaalt namelijk geen advies- / beheerkosten. Daarnaast vinden veel mensen het prettig om zelf aan de knoppen te zitten en hun eigen beleggingsbeslissingen te nemen. Bovendien kan je tegenwoordig al vanaf 1 euro aan de slag.
Nadelen zelf beleggen
Een nadeel van zelf beleggen is dat het wel financiële kennis en belangstelling voor beleggen vereist. Het kan behoorlijk wat tijd kosten om je goed te verdiepen. Dat is wel nodig om beginnersfouten te voorkomen. In dit artikel kan je er meer lezen over de meest voorkomende beginnersfouten en hoe je ze kan voorkomen.
Laten beleggen
Heb je geen zin om je te verdiepen in beleggen maar wil je wel beleggen? Dan kan je ook kiezen voor laten beleggen. Bij beheerd beleggen hoef je alleen na te denken over je beleggingsdoel, hoeveel geld wilt inleggen (eenmalig of periodiek) en hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Op basis van deze gegevens maakt de beheerd beleggen aanbieder een profiel. Op basis van dat profiel worden fondsen (meestal automatisch) aangekocht en verkocht.
Let op: je krijgt geen advies bij laten beleggen. Als je op maat advies wil kan je kiezen voor een vermogensbeheerder. Hierbij moet je meestal wel over een behoorlijk vermogen beschikken en zijn de kosten hoger.
Voordelen laten beleggen
Het grote voordeel van laten beleggen is dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Na het aanmaken van je beleggingsprofiel hoef je niks meer te doen maar profiteer je wel van het langetermijn resultaat dat beleggen biedt ten opzichte van sparen. Daarnaast is het risico op fouten bij beheerd beleggen kleiner ten opzichte van een startend zelf belegger. Een professionele partij zal geen fouten maken die beginnende zelf beleggers wel maken.
Nadelen laten beleggen
Een nadeel van laten beleggen is dat de kosten vaak hoger zijn dan bij zelf beleggen. Daarnaast ben je mogelijk minder betrokken. Wat overigens ook positief kan zijn als je een impuslieve zelf belegger bent.
Conclusie
Zoals eerder genoemd hangt het af van je je kennis van beleggen en de tijd en aandacht die je bereidt bent om in beleggen te steken. Het is erg persoonsafhankelijk welke manier van beleggen het beste aansluit bij je wensen. Denk daarom goed na voordat je start met beleggen!